Maraya-Nana boltja  - 1023 Budapest Margit utca 3. Ny: k-cs-p:9-12

Kérdésed van? Hívj minket! +36-304386912

Hírek, cikkek, fontos infók neked a hordozásról, a Maraya-ról
2021.11.24 12:08

Hordozásra Fel!

Hordozásra Fel!

A hordozás ezer arca, avagy mire jó a hordozást?! Boldog anya, két szabad kéz, nyugodt baba, könnyű közlekedés...Hordozni jó, hordozni egészséges, hordozni praktikus.

Hordozás mint életérzés

Anya vagy! A legjobbat akarod neki. Mi pedig a legjobbat akarjuk neki és neked is – hogy a hordozás öröme mindenkié legyen!
Hordozás, azaz hogyan őrizhetjük meg a teljes harmónián alapuló, bensőséges kapcsolatunkat?

Kilenc hónapon át óvjuk, testünkkel védjük, biztonságot, nyugalmat adunk babánknak. Születése pillanatában babád csak arra vágyik, hogy ugyanazt a nyugodt harmóniát érezhesse, amit hónapokon át adtál neki. Öleld, védd, és add meg neki továbbra is a testi-lelki biztonságot… hordozz!

„A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. Ennek a kötődésnek a talaján lesz képes a gyermek arra, hogy a világban és önmagában bízó emberré váljon, hogy tisztelettel és empátiával viszonyuljon majd másokhoz (hiszen őhozzá is így viszonyultak), hogy szeretettel teli kapcsolatokat tudjon kialakítani, de ne dőljön be kritikátlanul mindenkinek.

A kötődő nevelés alapelve, hogy a kisbaba és a növekvő kisgyerek érzelmi szükségletei éppolyan fontosak, mint a testiek. A testkontaktusra, hordozásra, szeretgetésre irányuló igényt éppolyan fontos kielégíteni, mint megetetni a babát, ha éhes, fölöltöztetni, ha fázik. Csak így tud egészségesen fejlődni. Fontos, hogy születésétől kezdve odafigyeljünk a babánkra, merjük követni az ő belső ritmusát, merjünk mindig válaszolni a hívására és kielégíteni a szükségleteit.

Az embercsecsemő rendkívül önállótlanul születik, gyakorlatilag minden életfunkciójában a szüleire van utalva. Teljesen nyilvánvaló például, hogy nem tud egyedül enni, öltözködni vagy tisztálkodni, de elaludni sem, sőt, testhőmérséklete, légzése is stabilabb a szülő testközelében. Természetes, hogy a szülő karjaiban érzi magát jól és biztonságban. A testkontaktusigény a táplálkozási szükséglettel egyenrangú erősségű igénye a babának!” – Schneiderné Diószegi Eszter pszichológus, IBCLC. (Forrás: La Leche Liga Magyarország honlapja.)

Hordozás mint praktika

Mindennapi szituációk egy kisgyermekes anya életében:

  • Egész nap nyűgös a baba, csak a kezemben nyugszik meg. Takarítás, főzés, mosás, ha több gyerek is van + egy férj, nem mondhatom, hogy majd holnap.
  • Tömegközlekedés babakocsival – szinte lehetetlen kategória, főleg segítség nélkül.
  • Vásárolj a mindennapokban – az akadálymentesített üzletek száma elég csekély Magyarországon. A legtöbb szupermarketben a folyamatosan visszatérő kérdés: mit toljak, a bevásárlókocsit vagy a babakocsit?
  • Séta a nagyobbal, avagy hogyan is tartsak lépést a kismotorral. Hacsak nem kifejezetten futáshoz jó babakocsid van, elég nehéz kivitelezni.
  • Hasfájós baba, fogzás, és egyéb nyalánkságok – egyenlő: egész nap a kezemben van; egyenlő: hátfájás, nyakfájás, nem tudok semmit csinálni, nem tudok enni, nem tudok pihenni… Atyaég, hogy lesz elég tejem?
  • Kiviszem levegőzni a gyereket! Lépcsők, utunkat eltorlaszoló parkoló autók, úthibák, dimbek-dombok – hogy sétáljunk?

Megoldás:
Hordozz otthon, hordozz az utcán, hordozz vásárlás közben, hordozz bármikor, amikor jólesik, és amikor megkönnyíti a hétköznapjaid!

Hordozás mint divat

Hordozni jó, hordozni egészséges, hordozni praktikus. Erre egyre többen jönnek rá a 21. században is. Hordozni divatosan is lehet! Kendő, mai-tei vagy csatos hordozó – válassz a saját életstílusod szerint. Sportos, egyszerű, romantikus, elegáns – válassz magadhoz illőt!